Circulaire economie: wat zijn de voordelen en nadelen?

Circulaire Economie: Voordelen en Nadelen

Voordelen van de Circulaire Economie

1. De Planeet Leefbaar Houden

De circulaire economie biedt talrijke ecologische voordelen. Producten die aan het einde van hun levenscyclus zijn, worden grondstoffen voor nieuwe producten. Dit vermindert afval en vervuiling en verlaagt de noodzaak om nieuwe grondstoffen uit de natuur te halen, wat de druk op het milieu en klimaat verlicht.

2. Economische Groei

Door hulpbronnen efficiënter te gebruiken en herbruikbare materialen te recyclen, kan de behoefte aan nieuwe materialen in Europa in 2030 met 17 tot 24% dalen. Dit biedt controle en voorspelbaarheid over de beschikbaarheid van grondstoffen binnen de kringloop, wat risico’s en kosten verlaagt. Volgens Vlaanderen Circulair kan dit leiden tot een jaarlijkse besparing van 630 miljard euro voor de Europese bedrijfssector en een bbp-groei van 3,9% in de EU.

3. Extra Banen

De circulaire economie heeft ook positieve effecten op de arbeidsmarkt. Tegen 2030 kunnen er 1,2 tot 3 miljoen extra banen gecreëerd worden in Europa, waarvan 27.000 in Vlaanderen. De focus op arbeidsintensieve processen zoals recyclage, herstel en logistiek stimuleert de werkgelegenheid, omdat de waardering van arbeid belangrijker wordt dan die van grondstoffen.

Nadelen van de Circulaire Economie

1. Circulair Werkt Lineair in de Hand

Ondanks de voordelen zijn er ook nadelen. De circulaire economie kan paradoxaal genoeg een lineaire economie bevorderen. Het fenomeen van ‘circular rebound’ betekent dat een lagere vraag naar natuurlijke grondstoffen de prijzen doet dalen, waardoor bedrijven geneigd zijn meer natuurlijke grondstoffen te gebruiken.

2. Ontstaan van Nieuwe Markten

Er ontstaan nieuwe markten voor tweedehands en refurbished producten, zoals ICT-apparatuur. Deze markten zijn populair, maar vervangen de originele producten vaak niet. Dit kan leiden tot een toename in het aantal verkochte producten, vooral onder klanten met een beperkt budget. Voor een duurzame toekomst is een verandering in mentaliteit noodzakelijk om de nieuwe markten te laten floreren.

3. Investering van Tijd en Geld

De omschakeling naar een circulaire economie kan tijd en geld kosten voor bedrijven. Hoewel er besparingen mogelijk zijn op grondstoffen, kunnen hogere productiekosten door verbeterde kwaliteit en langere levensduur leiden tot een hogere eindprijs. Dit kan op termijn de vraag naar circulaire producten verminderen.

Praktische Toepassing met Revingo

Bij REVINGO helpen we bedrijven de principes van de circulaire economie praktisch toe te passen. We kopen afgeschreven ICT-materiaal op, refurbishen het en brengen het opnieuw op de markt. Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende waardebepaling van uw oude hardware.


Contacteer REVINGO

Wil u meer weten over hoe u kunt profiteren van de circulaire economie? Neem gerust contact met ons op!